Botallack Count House, National Trust in Cornwall

Botallack Count House, National Trust in Cornwall

Botallack Count House, has been restored by, and is owned by, the National Trust. It is used as their warden’s base, and as an interpretation point for this stretch of mining coast. The adjacent calciner is being conserved and the finest surviving arsenic-refining works in Britain.

The old count house was on the track down to the Crown, but when the dressing floors were expanded in 1860s a new office was built next to the track from Botallack to Levant. Between the closure of old Botallack and the opening of New Botallack the building was used by the Botallack School of Mines as a survey office. When the mine reopened the company built a new combined office/dormitory for the School to the south-east; the building called Brisons Vean.

Botallack Count House, is located on a cliff-top mine, for the Botallack mine. The group of industrial buildings includes an engine house, and the displays provide an insight into the life of a Victorian miner.

The exhibition and display area and the Warden's Office are heated using an EarthEnergy system. Three vertical boreholes have been drilled at the site - which is underlain by extensive unmapped mine workings. The closed loops are taken back in trenches to the plant room at the rear of the property. A water-to-water, heating only, heat pump feeds the multi-zone under floor system. The prime objective of the under floor system is to provide a constant background temperature to keep the building dry and prevent deterioration of the displays.

National Trust in Cornwall

Mining in Cornwall